Akciğer kanseri, sigara kullanımı ve çevresel etkenlere bağlı olarak artış gösteren kanser vakalarında ikinci sırada yer alıyor. Sigara kullanımının ciddi hastalıklara neden olduğunu bir kez daha hatırlatan İstanbul Üniversitesi Çapa Tıp Fakültesi Göğüs Cerrahisi Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Murat Kara, "Daha önceleri genelde erkeklerde gördüğümüz akciğer kanseri son yıllarda sigara kullanımının artmasıyla birlikte kadınlarda da sık görülmeye başlandı" dedi.
Dünya genelinde yapılan bir araştırmanın sonucuna göre, son 30 yılda görülen kanser vakalarında ciddi bir artış var. Küresel kanser vakaları 1990’da 1,82 milyonken bu sayı 2019’da 3,26 milyona yükseldi. Hem vaka sayıları arttı hem de hastaların yaş ortalaması düştü. En tehlikeli kanser türleri arasında yer alan akciğer kanserinde de ciddi bir artış var. İstanbul Üniversitesi Çapa Tıp Fakültesi Göğüs Cerrahisi Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Murat Kara, eskiden daha çok erkeklerde görülen akciğer kanserinin artık kadınlarda da çok sık görüldüğünü belirterek, önemli uyarılarda bulundu.
"PANDEMİ DÖNEMİNDE ERKEN TEŞHİS SAYISI ARTTI"
Göğüs cerrahisi alanının genellikle akciğer hastalıklarıyla ilgili olduğunu anlatan Doktor Kara, "Biz göğüs cerrahları olarak, kalp dışında göğüsteki bütün ameliyatları yapıyoruz. Son yıllarda göğüs cerrahisi alanıyla ilgili bir farkındalık da oluştu. Bölümüze yapılan başvuruların sayısı arttı. Aslında bunda covit salgınının da etkisi oldu. Ciddi bir pandemi döneminden geçtik, zor günler yaşadık. Bu süreçte covide bağlı akciğer tutulumu var mı, yok mu noktasında araştırma yapıldığında çekilen tomografilerde akciğerlerde saptanan hastalıkları da erkem dönemde teşhis etmeye başlamıştık. O anlamda erken dönemde birçok hastayı ameliyat ettik" dedi.
"TELEFON, BİLGİSAYAR DA VÜCUDUMUZU ETKİLİYOR"
Akciğer kanserinin sigara tüketimine bağlı olarak geliştiğini belirten Doktor Kara, "Daha önceleri genelde erkeklerde gördüğümüz akciğer kanseri son yıllarda kadınlarda sigara kullanımının artmasıyla birlikte kadınlarda da sık görülmeye başlandı. Görülme sıklığı gittikte artıyor. Çevresel etkiler, radyoaktif ışınlara maruz kalmak da kanseri arttıran sebepler arasında yer alıyor. Telefon, bilgisayar gibi araçlar da vücudumuzu etkiliyor. Elektromanyetik dalgalar yaydıkları için kanser gelişimine etkisi olduğu düşünülebilir. Akciğer kanseri son yıllarda hem kadınlar hem erkeklerde ciddi şekilde arttı" ifadelerini kullandı.
"KAPALI AMELİYAT YAPIYORUZ"
Akciğer kanserinin de 4 evresinin olduğunu anlatan Doktor Kara, "Biz genelde evre 1 ve 2 yani erken evre hastaları ameliyat etmeyi arzu ediyoruz. Ama ileri hastalarda da bazı durumlarda ameliyat kararları alınabiliyor. Erken evrelerde ilk tedavi seçeneğimiz cerrahidir. Biz ameliyatlarımızın yüzde 80'ini kapalı yöntemlerle yapıyoruz. Bu kapalı yöntem işlemden sonra hastalarımız genelde 2-3 gün içerisinde taburcu oluyor. Açık ameliyatlarda hastanın, hastanede yatış süreci ve iyileşme süresi daha uzun oluyordu. Ama şimdi yeni yöntemler var ve bu yöntemleri biz de çok iyi kullanıyoruz, çok da iyi sonuçlar alıyoruz. Öte yandan meme kanseri olan hastalar da bazen geliyor. Bu konuda yanlış bir algı var. Meme kanseri hastalarını, genel cerrah uzmanlarına yönlendiriyoruz" dedi.
BÖYLE ORTAMLARDAN UZAK DURUN!
Akciğer kanserinden korunmak için yapılması gerekenler hakkında da bilgi veren Prof. Dr. Murat Kara, "Çevresel etkenlerden uzak durmamız gerekiyor. Bunların başında da sigara geliyor. Tozlu, dumanlı alanlardan uzak durmalıyız. Sigara içilen ortamda bile bulunmamamız gerekiyor. Ayrıca genetik özellikler de önemlidir. Ailede akciğer kanseri olan bir birey varsa hastalığa yakalanma riski artıyor. Ayrıca yine altta yatan bir akciğer hastalığı varsa yine akciğer kanserine yakalanma riskimiz artıyor" ifadelerini kullandı.
Son Dakika, Hukuk, Haber
Merkez mahallesi mutlu han sokak no:17/2 Bartın/Sakarya
info@dekorasyonrehberi.com.tr